Üniversiteye Hazırlıkta Tarih Dersi Çalışma Yöntemleri

24 Kasım 2020
Üniversiteye Hazırlıkta Tarih Dersi Çalışma Yöntemleri

- Tarih dersine çalışırken bir planlamaya gerek var mı?

Her işin başı plan! Tarih dersinde de öncelikle YKS’nin TYT ve AYT bölümlerinde tarih dersinden kaçar soru geldiğini tespit edip soru tiplerini incelemek, öncelikleri belirlemek gerekir. Sınav hazırlığı başladığı andan itibaren konulara hâkim olunduğu düşüncesi yerine tarihe sıfırdan, hiç bir şey bilmiyormuş gibi başlanmalı.

 - Tarihi bilgileri öğrenmek için ezber yapılmalı mı?

Tarih dersi, bir dersten ziyade genel kültür bakımından bilmemiz gereken meseleleri de oluşturur. Tarih dersi için geçici öğrenme sağlayan ezberleme yerine konuyu anlamaya çalışmak kalıcı öğrenme için daha iyi sonuç verir.

 - Örneğin Osmanlı Tarihi’ni çok seviyorum! İstediğim veya sevdiğim konudan başlayarak derse ilgimi artırabilir miyim?

Birçok derste olduğu gibi tarih dersi için konuları de sırasıylaöğrenmek gerekmektedir. Konudan konuya atlamak yerine sırayı takip etmek öğrenmeyi kolaylaştırır. Çünkü tarih dersi geçmişten bugüne doğru kronolojik bir süreci takip ettiği gibi önceki bir bilgi sonraki konuların öğrenilmesini kolaylaştırır.

 -Tarihi bilgileri öğrenmek için sadece ders dinlemem yeterli mi?

Tarih dersinin anlaşılmasında en önemli aşama ders dinleme sürecidir. Önce dinleyerek öğrenilmeye çalışılan konular derslerin ardından tekrar edilmelidir. Her ders çalışma öncesinde bir önceki konunun tekrarını yapmak, aldığınız notlara göz atmak hafızanızı tazeleyebilir.

- Dersi dinliyorum, kitaplardan konuları okuyorum, hatta notlar alıyorum ancak öğrendiklerimi çabuk unutuyorum!

Ders çalışırken bilginin kalıcılığını artırmak için notlarımızı maddeler halinde almak daha etkili bir yöntemdir. Konu özetleri çıkarmak, öğrenmeyi daha çok pekiştirir.Tarihleri ve önemli savaşları yazıp aralıklarla bunları gözden geçirmek, hatta ezberlemek istediğiniz bir bölümü kodlamak bilgilerin daha uzun süre akılda kalmasını sağlar.

- Konuyu tam kavramadan soru çözmeye geçmeli miyim?

Öncelikle eldeki kaynaklardan konular iyice kavranmalı ardından da tekrarlar ve soru çözümleri yapılmalı. Üniversite hazırlığın tüm derslerinde olduğu gibi tarih dersinde de soru çözümü öncelikli çalışma yöntemidir. Hem soru bankaları hem de denemelerden azami ölçüde faydalanılmalı, öğrenilenler pekiştirilmelidir.

 - Yanlışlarım çok olduğunda çalışma hevesim kaçıyor ve dersi bırakmak ya da başka derse geçmek istiyorum!

Öğrenciler genellikle yanlışlarla ilgilenmek yerine doğrularını öne çıkarmayı tercih eder. Ancak hazırlık süreci bir antrenmandır ve önemli olan zayıf noktaları fark etmektir. Unutmayın yanlışlarla sınavdan sonra karşılaşmak yerine hazırlık sürecinde düzeltmeye çalışmak daha makul bir yöntemdir.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.